LONDON: Seorang penulis buku masak dari Malaysia, Mohana Gill menang Anugerah Buku Masak Dunia Gourmand 2007 bagi buku terbaik di dunia mengenai masakan vegetarian. Upacara anugerah itu diadakan sempena Pesta Buku London yang bermula hari ini.
Buku Mohana yang bertajuk Vegemania ditulis pada 2006 dan diterbitkan oleh MPH.
Ini adalah anugerah kedua bagi Mohana, 70, selepas anugerah pertamanya tahun lalu di upacara yang diadakan di Beijing. Bukunya yang pertama mengenai buah-buahan yang berjudul Fruitastic menang Anugerah Istimewa Juri 2006.
“Saya mula mencuba masakan yang tidak menggunakan daging atau makanan laut selepas anak lelaki saya tidak langsung mahu makan daging dan makanan laut. Saya mula cuba resipi vegetarian menggunakan sayur-sayuran saja dan masakan saya tidak terhad kepada masakan India atau Malaysia saja.
“Saya sudah mengubah suai banyak resipi dari Mexico, Jepun, Cina dan banyak lagi,” katanya.
Mohana yang dilahirkan di Myanmar, datang ke Malaysia untuk mengajar ekonomi di Universiti Malaya pada 1965 selepas pengajiannya di Kanada. Mohana menjadi rakyat Malaysia selepas mengahwini seorang doktor Malaysia. Pada upacara semalam yang dihadiri oleh penulis buku masak serta chef dari serata dunia, Mohana menerima anugerahnya daripada Edouard Cointreau, yang mengasaskan anugerah ini pada 1995.
“Semakin kita tua, kita sedar bahawa kesihatan kita sangatlah penting dan untuk menjaga kesihatan dan menikmati masa tua kita, kita mestikan makan makanan yang sihat,” kata Mohana yang menanam pokok buah-buahan serta sayur-sayurannya sendiri.
Mohana juga berpendapat masalah berat badan yang berlebihan terutama di kalangan kanak-kanak juga boleh diselesaikan dengan memberi kesedaran kepada ibu supaya menjaga pemakanan anak-anak mereka dari awal lagi.
“Pastikan sentiasa ada makanan sihat seperti buah-buahan yang sedia terpotong di atas meja, di dalam peti sejuk dan juga di atas meja di tepi televisyen supaya mereka boleh makan apabila mereka lapar.
“Ini lebih baik daripada makanan segera yang mengakibatkan banyak masalah kesihatan dan masalah berat badan,” katanya yang turut mengutamakan pengambilan makanan berkhasiat di kalangan kanak-kanak dan generasi muda.
Buku Mohana seterusnya ialah mengenai pemakanan sihat untuk kanak-kanak yang semakin menjadi tumpuan ibu bapa moden untuk mengelak pengambilan makanan segera menyebabkan peningkatan kes obesiti yang ketara, terutama di kalangan negara maju. Upacara itu turut dihadiri selebriti terkenal Malaysia, Chef Wan yang memenangi anugerah ini pada 2000 menerusi pengalamannya dalam menonjolkan keistimewaan masakan pelbagai kaum di Malaysia di samping resipi masakan antarabangsa.
Malaysia menjadi tuan rumah kepada anugerah ini pada 2006 yang memperlihatkan semakin minat masyarakat terhadap hobi atau kegiatan memasak.
Kemunculan buku masakan turut menarik minat golongan profesional, terutama suami isteri yang bekerja, untuk memasak pada hujung minggu.
Oleh Zaharah Othman
Berita Harian